Trucades comercials no desitjades

Com evitar les trucades comercials no desitjades

Les trucades comercials no desitjades poden ser una molèstia constant per als consumidors. Moltes persones se senten envaïdes per aquestes interrupcions freqüents, especialment si no han donat el seu consentiment per rebre-les. Afortunadament, hi ha diverses maneres d’evitar o minimitzar la recepció d’aquest tipus de trucades.

La llista Robinson

La Llista Robinson és un servei gratuït dissenyat per ajudar les persones a evitar trucades comercials no desitjades. Si et registres en aquesta llista, les empreses no podran contactar-te amb finalitats comercials, tret que hagis donat el teu consentiment explícit. Això significa que les companyies estan obligades a consultar la Llista Robinson abans de fer trucades comercials.

Per inscriure’t, simplement visita el lloc web https://www.listarobinson.es.

Un cop registrat, hauries de notar una reducció significativa en el nombre de trucades de telemàrqueting que reps.

Sol·licitar a les empreses que deixin de trucar-te

Si continues rebent trucades comercials d’una empresa específica, tens dret a sol·licitar que eliminin les teves dades de la seva base de dades per a aquestes activitats. Les empreses estan obligades a respectar la teva decisió de no ser contactat amb finalitats comercials si ho sol·licites directament. Comunica el teu desig de no rebre més trucades perquè prenguin les mesures necessàries.

Denunciar davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD)

En cas que les trucades comercials persisteixin i creguis que no es respecten els teus drets, pots presentar una denúncia davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD). Aquesta entitat té l’autoritat per investigar i sancionar les empreses que violin la normativa de protecció de dades. Per presentar una denúncia, visita https://www.aepd.es.

Bloquejar números no desitjats al teu telèfon

La majoria dels telèfons mòbils moderns ofereixen l’opció de bloquejar números específics. Si reps trucades repetitives de certs números, pots bloquejar-los manualment. En dispositius iPhone, aquesta acció es realitza obrint la llista de trucades, seleccionant el número i triant l’opció «Bloqueja aquest contacte». En telèfons Android, fes clic al número al registre de trucades i selecciona «Bloqueja número».

Nova Llei General de Telecomunicacions

Una eina més per combatre les trucades no desitjades és la nova Llei General de Telecomunicacions, que va entrar en vigor el 29 de juny de 2023. Aquesta llei prohibeix les trucades comercials sense el consentiment exprés del consumidor. Per tant, les empreses només poden contactar-te si has donat el teu consentiment clar i específic.

Excepcions a la normativa

Cal destacar que hi ha algunes excepcions a la llei. Les empreses amb una relació contractual prèvia amb tu poden continuar contactant-te per oferir productes o serveis similars als que ja has contractat. A més, es permeten trucades automàtiques sense intervenció humana. Això fa que 9 de cada 10 consumidors continuïn rebent trucades d’aquest tipus, ja que algunes empreses aprofiten llacunes legals, com consentiments implícits en contractes antics o pràctiques poc clares en la recopilació de dades. És fonamental revisar acuradament els termes dels serveis que acceptes.

Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT)

A Catalunya, existeix una entitat específica per a la protecció de dades: l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT). Aquesta autoritat té competències sobre institucions públiques catalanes i algunes entitats del sector privat que operen sota l’àmbit del Govern català. Si el problema amb les trucades no desitjades prové d’alguna entitat pública catalana o un organisme sota la competència de l’APDCAT, pots presentar una reclamació directament davant aquesta entitat. Per a més informació, visita https://apdcat.gencat.cat/ca/inici.

Presentar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra

En casos extrems, si les trucades comercials són tan insistents que poden considerar-se assetjament, pots presentar una denúncia formal davant dels Mossos d’Esquadra. Les autoritats poden investigar situacions d’assetjament telefònic o trucades fraudulentes. Si creus que les trucades estan travessant la línia cap a l’assetjament, acudeix a una comissaria dels Mossos per denunciar la situació.

 

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook o Instagram per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido