Protecció del consumidor financer a Catalunya
Com a associació, hem estat testimonis i veus crítiques davant de les injustícies i els abusos comesos per entitats financeres que sovint prioritzen els seus beneficis per sobre dels drets i el benestar dels seus clients. La nostra missió és clara: volem un sistema financer just, transparent i respectuós amb els drets dels consumidors.
La crisi de confiança en el sector financer
A AICEC-ADICAE, sabem que la confiança en les entitats financeres s’ha vist greument afectada durant les últimes dècades, especialment després de la crisi financera del 2008. Hem vist com aquestes institucions han comercialitzat productes financers complexos i sovint enganyosos, com les participacions preferents, les hipoteques multidivisa o les clàusules sòl. Hem rebut milers de casos de persones afectades, persones que van confiar en els seus bancs i van ser perjudicades per la falta de transparència i la mala praxi.
Ens indigna veure com aquestes entitats han estat capaces d’actuar amb una manca de transparència, proporcionant informació incompleta o confusa, i minimitzant els riscos reals d’aquests productes per tal de maximitzar beneficis. Sabem que els consumidors no haurien d’estar en una posició de desavantatge quan es tracta de les seves finances.
L’accés a l’habitatge: una emergència habitacional
A AICEC-ADICAE, considerem que l’accés a l’habitatge és un dret fonamental que s’està vulnerant greument a Catalunya i a tota Espanya. Ens trobem davant d’una emergència habitacional, i no podem ignorar la situació insostenible que afecta milers de famílies, joves, treballadors i gent gran que no poden accedir a un habitatge digne. És per això que analitzem amb prudència i una bona dosi d’escepticisme el recent anunci del president de la Generalitat, Salvador Illa, sobre la construcció de 50.000 habitatges públics fins al 2030.
Promeses vs. realitat
Des de la nostra associació, hem vist com projectes similars queden sovint en paraules buides i promeses incomplertes. La Generalitat ha anunciat un ambiciós projecte d’inversió de 1.100 milions d’euros anuals, però és cert que les administracions no han aconseguit en el passat complir amb els compromisos en matèria d’habitatge públic. Un exemple clar és el pla del govern central de construir 184.000 habitatges públics, del qual només s’ha completat un 5,5 % fins ara. Aquesta història de fracassos i promeses trencades ens fa ser molt cauts a l’hora de valorar l’anunci de la Generalitat.
Rigidesa de l’oferta i pressió
Un dels grans problemes que observem en l’accés a l’habitatge és la rigidesa de l’oferta, especialment en les grans ciutats com Barcelona. La demanda d’habitatges assequibles ha superat àmpliament la capacitat del mercat per respondre, i ens trobem amb situacions escandaloses: algunes propietats reben més de 1.000 sol·licituds en pocs dies, i en alguns casos aquesta xifra ha arribat a superar els 2.700 contactes.
No és acceptable que es concentri la major part de l’oferta d’habitatge públic i assequible en zones urbanes ja saturades, ja que això no fa més que incrementar la pressió sobre aquestes àrees i elevar encara més els preus. Des d’AICEC-ADICAE, defensem la necessitat d’ampliar l’oferta d’habitatges a zones menys saturades, on els costos de sòl i construcció són menors i on les persones podrien trobar solucions més assequibles sense necessitat de viure en zones amb sobreocupació i preus desorbitats.
És fonamental que les polítiques d’habitatge es centrin en la creació d’habitatges de lloguer assequible, que és el veritable dèficit del mercat. No podem seguir construint pensant únicament en la compra, ja que una gran part de la població simplement no té accés als recursos necessaris per adquirir un habitatge. Pensar que els inversors compraran habitatges per destinar-los a lloguer assequible és una il·lusió. La realitat és que el mercat necessita habitatges de lloguer a preus raonables, gestionats amb criteris socials i no només per maximitzar el benefici.
Les dades parlen per si soles: un 40% de les llars en règim de lloguer destinen una part excessiva dels seus ingressos a cobrir la mensualitat, i un 76% de les famílies manifesta tenir greus dificultats per accedir a un habitatge de compra. Això és una mostra clara de la rigidesa de l’oferta i de com, des de 2014, la descompensació entre oferta i demanda ha provocat una escalada de preus que està expulsant moltes famílies del mercat.
Articles d’interès
Segueix-nos a les nostres xarxes socials, Twitter, Facebook o Instagram per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!