Rescat anticipat de plans de pensions

MAJOR FLEXIBILITAT, MILLOR OPCIÓ D’ESTALVI PER A LA JUBILACIÓ?

Barcelona, 19 de febrer de 2025

L’entrada en vigor, l’1 de gener de 2025, de la modificació de la normativa de Plans i Fons de Pensions aprovada el 2018, ha suposat canvis rellevants per als consumidors catalans amb aquest tipus de productes d’estalvi.

Aquest canvi normatiu permet el rescat anticipat dels plans de pensions fins a l’import corresponent a les aportacions i els seus rendiments amb més de deu anys d’antiguitat. L’objectiu és aportar més flexibilitat a un producte que, amb el pas del temps, ha anat perdent avantatges i beneficis fiscals.

Des d’Aicec-Adicae, s’observa aquesta reforma amb cautela. Si bé la flexibilitat podria atreure nous estalviadors, especialment aquells que dubtaven per la rigidesa del producte, cal advertir dels riscos que pot comportar un ús precipitat d’aquest rescat anticipat, que podria reduir els recursos disponibles per a la jubilació en un futur.

Aquest nou marc normatiu podria tenir un impacte significatiu a Catalunya, on les dificultats per accedir a l’habitatge i els salaris irregulars han dificultat tradicionalment l’estalvi a llarg termini. Ara, la possibilitat de disposar parcialment dels plans de pensions podria fer que més ciutadans catalans es plantegin aquesta opció com una eina d’estalvi més flexible.

Segons l’últim informe d’Inverco, corresponent al tercer trimestre de 2024, les llars espanyoles mantenien els següents volums d’estalvi financer, evidenciant la importància que continuen tenint els productes d’estalvi més tradicionals, com els dipòsits i l’efectiu, enfront d’altres instruments d’inversió:

  • Fons de pensions: 132.989 milions d’euros.

  • Dipòsits a la vista i a termini, i efectiu: 1.075.459 milions d’euros.

  • Inversió directa en renda fixa i variable (accions, bons, deute pública i privada, etc.) 1.011.575 milions d’euros.

  • Fons d’inversió i IIC: 494.170 milions d’euros.

  • Assegurances: 240.190 milions d’euros.

  • Crèdits: 16.852 milions d’euros.

A Catalunya, aquest panorama general es reflecteix amb particularitats pròpies. L’elevat volum de dipòsits i efectiu evidencia una preferència per la seguretat davant les incerteses econòmiques i polítiques, mentre que la inversió en renda variable i els fons d’inversió també han guanyat pes en els darrers anys.

Tanmateix, les dades mostren que els plans de pensions continuen ocupant un paper secundari dins l’estalvi de les famílies catalanes i se situen per sota d’altres opcions d’estalvi per a la jubilació, com ara les assegurances. A més, es troben molt lluny d’altres alternatives amb més protagonisme, com la inversió directa (deute pública, privada, accions i altres títols) o els fons d’inversió, que també es poden utilitzar per a l’estalvi de cara a la jubilació i, a més, ofereixen liquiditat.

La manca de liquiditat dels plans de pensions ha estat tradicionalment un dels factors que n’han desincentivat la contractació, enfront de l’atractiu que podia tenir el seu tractament fiscal. Però aquest s’ha anat perdent a mesura que s’han reduït les deduccions en la base imposable. Tanmateix, l’entrada en vigor de la reforma legislativa dels plans de pensions ofereix un horitzó temporal més accessible per al rescat dels estalvis (10 anys).

Un altre aspecte clau en la decisió dels consumidors és la rendibilitat. Segons les darreres dades d’Inverco (octubre de 2024), la rendibilitat mitjana anual dels fons de pensions és molt propera a la dels fons d’inversió.

Rendibilitat mitjana dels fons de pensions el 2024 i en els darrers 5 anys ha estat molt semblant a la dels fons d’inversió:

Rendibilitat darrer any (2024)

  • Renda variable: 13,71% en fons de pensions davant de l’11,13% dels fons d’inversió nacionals.

  • Renda fixa a curt termini: 3,12% en fons de pensions davant del 3,64% dels fons d’inversió nacionals.

  • Renda fixa a llarg termini: 3,2% en fons de pensions davant del 3,54% dels fons d’inversió nacionals.

(Dades Inverco – Desembre 2024)

Rendibilitat darrers 5 anys

  • Renda variable: 6,45% en fons de pensions davant del 5,37% dels fons d’inversió nacionals.

  • Renda fixa a curt termini: 0,37% en fons de pensions davant de l’1% dels fons d’inversió nacionals.

  • Renda fixa a llarg termini: -0,11% en fons de pensions davant del 0,1% dels fons d’inversió nacionals.

(Dades Inverco – Desembre 2024)

Comparativament, altres productes financers alternatius, amb una liquiditat similar que podríem considerar, serien els bons de deute públic a 10 anys (actualment amb un rendiment del 3,09 €), però els plans de pensions ens ofereixen, a més, l’oportunitat de mantenir la inversió durant més temps si ens convé.

Aquest canvi en la normativa suposa, per tant, una oportunitat per reconsiderar els plans de pensions com una alternativa d’estalvi, donada la seva major flexibilitat i liquiditat, tot i que la seva conveniència dependrà del perfil de risc de cada consumidor. L’associació recorda als consumidors que, malgrat no comptar amb garantia de rendibilitat, els plans de pensions ofereixen una major transparència gràcies a la seva regulació i cotització pública, i, en qualsevol cas, la seva conveniència per al consumidor continua depenent del seu tractament fiscal com a rendiments del treball i de l’elecció d’una forma de rescat en forma de capital, renda o mixt, idoni i segons les necessitats de cada usuari.

Davant de qualsevol dubte o suggeriment sobre el contingut de la nota de premsa podeu adreçar-vos a comunicaciocat@adicae.net o bé trucant al 933425044.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook, Instagram TikTok per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido
Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.