Riscos d’invertir i claus per diferenciar neobancs

AICEC-ADICAE alerta sobre els riscos d’invertir a través d’aplicacions mòbils i ofereix claus per diferenciar els neobancs d’altres plataformes digitals

 

Barcelona, 27 de febrer de 2025

L’ús d’aplicacions mòbils per a l’estalvi i la inversió ha crescut exponencialment a Catalunya i a la resta de l’Estat, amb una forta presència publicitària que sovint no permet als consumidors saber amb claredat què hi ha darrere d’aquestes plataformes.

L’expansió de les noves tecnologies ha donat lloc a una gran diversitat de neobancs i plataformes financeres que ofereixen serveis d’estalvi i inversió en línia. Aquests serveis digitals, més dinàmics que els de la banca tradicional, arriben a un públic ampli sense que aquest tingui una comprensió clara de les garanties i riscos que impliquen.

Gràcies a la competència entre aquestes plataformes, en alguns casos s’ha observat una millora en la rendibilitat dels productes financers, com ara els comptes d’estalvi o els dipòsits. Mentre que els dipòsits de la banca tradicional a Espanya se situen entre el 0,5% i el 0,75% TAE, els dels neobancs i altres plataformes digitals poden arribar a oferir entre un 2% i un 4% TAE. No obstant això, aquesta suposada millora en la rendibilitat ha generat un entorn confús per als consumidors, dificultant en molts casos la identificació del tipus d’entitat amb la qual estan operant.

Els dipòsits a termini fix garanteixen el capital i una rendibilitat pactada, a més d’estar coberts pel Fons de Garantia de Dipòsits fins a 100.000 €. En canvi, els productes d’inversió (accions, fons, criptomonedes, etc.) no asseguren ni el capital ni la rendibilitat i poden comportar pèrdues. És essencial distingir-los per evitar riscos innecessaris.

AICEC-ADICAE adverteix que és fonamental llegir atentament la lletra petita d’aquests dipòsits digitals, especialment pel que fa al saldo mínim requerit i al termini durant el qual es manté la rendibilitat anunciada, ja que en molts casos la informació pot ser enganyosa o poc clara.

A diferència de la banca tradicional, els neobancs operen exclusivament en línia i ofereixen serveis com comptes corrents, targetes, inversions i préstecs. Tot i que estan regulats com a entitats bancàries, la majoria tenen la seva seu fora de l’Estat espanyol, cosa que pot dificultar les garanties per als consumidors. Exemples destacats són Revolut (Lituània) i N26 (Alemanya), que han captat una part creixent de clients a Catalunya i Balears, especialment entre els joves i professionals del sector tecnològic.

AICEC-ADICAE recorda que el Fons de Garantia de Dipòsits només protegeix entitats amb seu a la Unió Europea (UE). En cas de problemes financers, els clients haurien de gestionar la seva reclamació a través d’un fons de garantia estranger, amb possibles barreres lingüístiques i burocràtiques, cosa que pot complicar enormement el procés per als consumidors catalans.

D’altra banda, les plataformes d’inversió i trading, com eToro o Trade Republic, es centren en productes financers com criptomonedes, accions i altres actius d’alt risc. No ofereixen serveis bancaris complets ni una garantia de dipòsits directa, i els fons dels clients solen estar dipositats en terceres entitats, sense informar de manera transparent amb quins bancs operen ni a quin país estan regulades. Aquesta manca de claredat suposa un risc afegit, ja que algunes d’aquestes plataformes podrien operar fora del marc regulador de la UE.

Catalunya és una de les comunitats autònomes amb una adopció més gran de serveis financers digitals a Espanya, amb Barcelona com a hub tecnològic i fintech de referència. Aquest context ha fet que molts consumidors catalans es vegin atrets pels neobancs i plataformes d’inversió, amb una presència destacada en xarxes socials, influencers financers i esdeveniments del sector tecnològic.

Tanmateix, aquesta digitalització també comporta riscos: moltes d’aquestes plataformes no disposen d’oficines físiques a Catalunya, cosa que pot dificultar la resolució de problemes o reclamacions. A més, sectors com el comerç, el turisme i l’emprenedoria digital han començat a utilitzar aquests serveis, sense ser plenament conscients dels riscos legals i financers que poden comportar.

AICEC-ADICAE alerta que, malgrat la seva aparent accessibilitat i facilitat d’ús, moltes d’aquestes aplicacions financeres proporcionen informació insuficient sobre els seus productes i rendibilitats reals, generant incertesa sobre les garanties que ofereixen.

Per això, AICEC-ADICAE recomana a tots els consumidors extremar la prudència abans de confiar els seus estalvis a aplicacions mòbils d’inversió, llegir amb atenció les condicions del servei i assegurar-se que l’entitat amb la qual operen està degudament regulada i ofereix una cobertura adequada en cas d’incidències.

Per a més informació, es pot accedir al lloc web de La Economía del Consumidor

Davant de qualsevol dubte o suggeriment sobre el contingut de la nota de premsa podeu adreçar-vos a comunicaciocat@adicae.net o bé trucant al 933425044.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook, Instagram TikTok per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido
Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.