L’euro digital com una alternativa

ADICAE dona suport a l’euro digital com una alternativa segura, regulada i complementària a l’efectiu

ADICAE dona suport a la creació de l’euro digital com una alternativa regulada al diner en efectiu i als mitjans de pagament electrònics actuals, amb el potencial d’aportar seguretat, independència del sistema bancari i estabilitat financera dins de la Unió Europea. L’associació en destaca la importància com a projecte pioner des d’Europa, que reforça la posició de l’euro davant d’altres divises digitals i evita la fugida de capitals cap a criptomonedes no regulades i d’alt risc.

Un dels aspectes més rellevants per a ADICAE és que l’euro digital reforçarà l’estabilitat financera de la UE, en proporcionar una alternativa segura i regulada que eviti la dependència de criptomonedes volàtils. A escala global, pot esdevenir un atractiu per a la inversió estrangera, oferint facilitats comparables als actius digitals descentralitzats (com ara pagaments offline anònims), però amb el suport de l’economia europea i dels mercats de divises oficials.

L’euro digital també funcionarà com un mitjà de pagament complementari a l’efectiu i als dipòsits bancaris, però amb una diferència clau: permetrà fer transaccions sense dependre dels bancs comercials. Això significa que els comptes d’euros digitals actuaran com a passarel·les de pagament no bancàries, oferint als consumidors una opció addicional sense intermediaris financers. A més, permetrà pagaments offline totalment anònims, fet que reforça la seva similitud amb el diner en efectiu.

Pel que fa a la seguretat davant de ciberatacs, ADICAE valora que els comptes d’euros digitals en línia siguin nominals i protegits per tercers, cosa que afegeix un nivell de control i recuperació de fons en cas de frau o robatori. Per als pagaments offline, el BCE planteja un sistema de codificació personal a través de dispositius mòbils, la qual cosa reforça la seva protecció davant de robatoris. No obstant això, l’associació insisteix que cal garantir un sistema de suport eficaç per evitar que els consumidors quedin desprotegits davant de pèrdues o fallades tecnològiques.

Un altre element clau és que aquesta futura alternativa digital serà d’acceptació obligatòria a la zona euro com a mitjà de pagament, garantint-ne l’ús universal com qualsevol altra forma d’euro. ADICAE considera que això és fonamental perquè el nou sistema de pagament no quedi relegat a un paper secundari, sinó que sigui una eina efectiva i accessible per a tots els consumidors.

ADICAE valora positivament aquesta iniciativa com una alternativa segura i regulada, independent d’entitats financeres, que contribuirà a l’estabilitat del sistema i enfortirà l’euro davant d’altres divises digitals. En territoris com Catalunya, on la digitalització financera avança amb força i existeix un teixit social i econòmic dinàmic, l’euro digital pot representar una oportunitat clau per fomentar una inclusió financera més equitativa, garantir drets digitals als consumidors i reforçar la sobirania econòmica europea des d’una perspectiva ciutadana.

Pots llegir l’article complet aquí.

Davant de qualsevol dubte o suggeriment sobre el contingut de la nota de premsa podeu adreçar-vos a comunicaciocat@adicae.net o bé trucant al 933425044.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook, Instagram TikTok per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido
Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.