El DNI digital: avanç tecnològic o risc per al consumidor?
Des d’AICEC-ADICAE, volem informar i advertir a la ciutadania sobre la recent implantació del DNI digital, una iniciativa impulsada pel Ministeri de l’Interior que promet facilitar la identificació dels ciutadans en diferents àmbits. Tot i les possibles avantatges, considerem imprescindible posar sobre la taula els riscos, incerteses i responsabilitats que aquest nou format digital comporta.
Una eina amb potencial… però amb limitacions
La nova aplicació “MiDNI”, disponible per a dispositius Android i iOS, permet portar el DNI en format digital al telèfon mòbil. Aquesta eina, que ja es pot activar mitjançant la web oficial www.midni.gob.es o a través dels PAD (Punts d’Actualització de Documentació) a comissaries i ajuntaments, facilita tràmits com l’obertura de comptes bancaris, l’entrada en hotels o la recollida de paquets a Correus.
No obstant això, des de l’associació recordem que el DNI digital no és encara vàlid per viatjar ni per a tràmits que requereixin signatura electrònica, funcionalitats que no s’esperen fins almenys 2026. Per tant, cal no confiar-se i mantenir el DNI físic com a document principal per a situacions oficials.
Riscos de seguretat i frau: una preocupació real
Ens preocupa especialment la proliferació d’aplicacions fraudulentes que poden sorgir imitant l’app oficial, suplantant la identitat digital dels ciutadans. La Policia Nacional ja ha advertit d’aquest problema, insistim en la necessitat d’extremar la precaució: només s’ha de descarregar l’aplicació des dels canals oficials i verificar que el desenvolupador sigui el Ministeri de l’Interior.
També ens fem ressò de la falta d’informació clara sobre la protecció de dades personals, el control que tindran els usuaris sobre el seu DNI digital i quines empreses privades podran accedir a aquesta informació.
El perill de l’exclusió digital
Volem posar de manifest la bretxa digital que aquesta mesura pot accentuar. Moltes persones grans o sense accés a tecnologia adequada poden veure’s discriminades si el DNI digital esdevé, un requisit per fer tràmits habituals. S’ha de garantir l’accés igualitari als serveis públics, digitalitzats o no.
El DNI digital pot ser un avenç, però no pot suposar un pas enrere en drets, privacitat ni igualtat d’accés.
Segueix-nos a les nostres xarxes socials, Twitter, Facebook, Instagram o TikTok per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!