Els crèdits ràpids, una sortida aparentment fàcil que pot acabar convertint-se en una trampa de sobreendeutament i condicions abusives.
En els darrers anys, ha crescut exponencialment a nivell nacional, la cultura de recórrer als crèdits ràpids, especialment a través d’internet, per fer front a despeses imprevistes o situacions econòmiques complicades. Tanmateix, el que pot semblar una solució immediata pot esdevenir una trampa perillosa que porta moltes persones a caure en el sobreendeutament i, en alguns casos, a patir condicions contractuals abusives.
Vivim en una societat on sovint es tendeix a aparentar més del que es té o a viure per damunt de les pròpies possibilitats. És en aquest context on molts consumidors opten per aquest tipus de finançament ràpid, sense considerar les conseqüències a mig i llarg termini.
Què són els crèdits ràpids?
Els crèdits ràpids o microcrèdits solen ser préstecs a curt termini, amb imports que poden arribar fins als 10.000 euros aproximadament, però amb terminis de devolució molt curts, que poden anar des de setmanes fins a pocs mesos. Aquesta disponibilitat immediata de diners pot resultar molt atractiva per a moltes famílies, però cal anar amb molta precaució.
Els perills dels préstecs sense control bancari
El principal perill d’aquests productes financers està en la seva facilitat d’accés i rapidesa en la concessió, sovint sense una avaluació rigorosa de la solvència del sol·licitant. A més, molts d’aquests préstecs són oferts per empreses que no estan vinculades a entitats bancàries regulades, fet que implica una supervisió molt menor (o fins i tot inexistent) per part dels organismes de control.
Aquesta manca de regulació fa que els interessos aplicats sovint siguin molt superiors als de mercat, arribant a ser clarament abusius. Això pot derivar en una espiral de deute de la qual és molt difícil sortir.
Quan una persona no pot fer front a les quotes del préstec, sovint es veu obligada a demanar una pròrroga o a contractar un nou crèdit per cobrir el deute anterior. Aquesta dinàmica només genera més interessos i agreuja la situació econòmica.
Consells i obligacions legals que cal conèixer
Des d’AICEC-ADICAE recomanem, abans de recórrer a aquest tipus de finançament, analitzar amb deteniment la situació econòmica personal, valorar les alternatives disponibles i comparar les diferents ofertes del mercat. En cas d’optar per un crèdit, és fonamental llegir bé les condicions abans de signar.
Cal recordar que els crèdits al consum estan regulats per la Llei 16/2011, que estableix l’obligació de proporcionar informació clara, avaluar la solvència del consumidor i respectar un període de desistiment de 14 dies.
Tanmateix, moltes empreses que ofereixen crèdits ràpids no estan subjectes a una supervisió efectiva, la qual cosa afavoreix la presència de clàusules abusives i interessos usurers. Davant d’aquests abusos, existeixen mecanismes legals per reclamar, i és fonamental que els consumidors coneguin els seus drets i valorin alternatives més segures i responsables.
Som conscients que els crèdits ràpids poden ser útils en situacions d’emergència puntual, però és imprescindible utilitzar-los amb responsabilitat, tenint en compte les condicions del contracte i, sobretot, la capacitat real de devolució dins el termini establert.
Segueix-nos a les nostres xarxes socials, Twitter, Facebook, Instagram o TikTok per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!