El crowdfunding financer i maneres de perpetuar el sobreendeutament dels consumidors

Aquesta vegada us presentem un producte financer que pot no ser tan conegut. El finançament participatiu o el crowdfunding financer o d’inversió. És una manera d’aconseguir, d’una banda, fons o finançament; i de l’altra banda, rendibilitat per als teus estalvis. Normalment, aquest tipus de finançament és dirigit a empreses i emprenedors i l’inversor sol ser el petit estalviador o consumidor.

Qui pot participar?

Es diferencien tres participants: els proveïdors, normalment plataformes en línia que actuen com a representants dels inversors. Els inversors, qui posa els diners en un projecte com a préstec o compra participacions d’un fons d’inversió vinculat a un projecte. Per últim, els promotors, els que són els deutors del contracte, normalment són empreses, però n’hi ha plataformes on els consumidors poden demanar préstecs. El perfil dels promotors és d’un risc molt alt, normalment aquestes persones no poden accedir a préstecs bancaris i els percentatges d’impagament són molt alts.

Quines mesures de protecció dona la normativa?

Qui té més protecció és l’inversor. Se li fa una avaluació de coneixements, se li dona un període de reflexió de 4 dies per a acceptar la inversió o no i se li fa firmar el document informatiu de la possibilitat de pèrdua complerta de la inversió.

Quins perills té aquest producte?

Les mesures de protecció són escaus per a un producte financer de tan alt risc. També, es possibilita invertir els diners fins i tot quan no se supera l’avaluació de coneixements, actuació que des de l’associació desaconsellem totalment. Per acabar, tot el ris ho assumeix l’inversor sense que els proveïdors assumeixin res quan tenen rols de poder des del punt de vista del coneixement de la inversió i sent l’única via de contacte entre l’inversor i el promotor.

AICEC-ADICAE, com sempre, es posa a la disposició de les persones consumidores de Catalunya que hagin invertit o demanat un crèdit en plataformes de finançament participatiu en contra dels abusos d’aquestes plataformes.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook o Instagram per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido