Consumidor o captiu digital?
Vivim en una època on cada cop més serveis funcionen sota el model de subscripció, des de plataformes de streaming, serveis d’alimentació, salut i molt més. Aquest sistema, que aparentment ofereix comoditat i accés il·limitat, també té una cara oculta, com poden ser les condicions poc transparents, renovacions automàtiques no autoritzades, i una dificultat alarmant a l’hora de donar-se de baixa.
Un canvi de paradigma en el consum digital
La manera com consumim continguts ha canviat radicalment en les últimes dècades. En el 2011 va aparèixer la plataforma Wuaki.tv (posteriorment adquirida per Rakuten), una de les primeres plataformes de vídeo a la carta a nivell nacional. En el 2015, va arribar Netflix, que va marcar un abans i un després.
A partir d’aquest moment, l’oferta s’ha disparat i avui dia en tenim diverses plataformes com, HBO al 2016, Amazon Prime Video (2016), Disney+ (2020) i Movistar+ Lite, Filmin, entre d’altres.
Aquest boom ha propiciat un augment exponencial del consum de contingut digital, relegant progressivament la televisió tradicional a un segon pla per a moltes persones.
Quan les subscripcions ens superen
Amb tantes plataformes disponibles, és habitual que un usuari mitjà acumuli diverses subscripcions alhora. Tanmateix, la gestió d’aquestes pot esdevenir un problema, renovacions que arriben sense avís, càrrecs inesperats, i terminis difícils de controlar. De fet, molts usuaris no són conscients de quan expiren o es renoven els seus serveis.
El problema sovint no és donar-se d’alta (que sol ser ràpid i senzill) sinó donar-se de baixa. El procés és, en molts casos, confús o innecessàriament complicat. Això genera una situació d’indefensió.
Per aquest motiu, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha anunciat mesures per posar fi a aquestes pràctiques, com la prohibició de renovacions automàtiques sense consentiment exprés.
L’impacte econòmic de la híper-subscriptibilitat
L’augment de preus i la fragmentació de serveis dificulten cada vegada més que les llars puguin fer front a totes les subscripcions. A més, moltes persones acaben pagant per serveis que gairebé no utilitzen, simplement perquè no han pogut, o sabut, cancel·lar-los a temps.
Què cal saber abans de contractar una subscripció?
A l’hora de contractar un servei per subscripció, cal tenir en compte els següents drets i recomanacions:
- Informació prèvia: Tens dret a conèixer de manera clara i accessible els preus, tarifes, condicions de venda i qualsevol càrrec addicional.
- Dret de desistiment: En contractacions a distància (per internet o fora d’un establiment comercial), tens un mínim de 14 dies per cancel·lar el servei sense cap penalització.
- Reclamacions: Si tens una disconformitat, reclama a l’empresa (formularis web, telèfon amb número d’incidència…). Si no reps resposta en 30 dies, o no és satisfactòria, pots acudir al servei públic de consum del teu municipi.
Des d’Aicec-Adicae pensem que el model de subscripcions pot ser útil i eficient, però també pot convertir els consumidors en captius de plataformes que juguen amb la falta de transparència i l’excés de burocràcia.
Informar-se, revisar condicions i fer valer els drets com a usuari és clau per evitar caure en la trampa de les subscripcions infinites.
Segueix-nos a les nostres xarxes socials, Twitter, Facebook, Instagram o TikTok per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!