Els costos de gestió immobiliària

Una càrrega injusta

Els costos de gestió immobiliària i de formalització de contractes de lloguer són tarifes habituals que les immobiliàries cobren per la seva mediació, cerca de propietats i redacció dels contractes. No obstant això, la legislació vigent estableix que aquests costos han de ser assumits pels propietaris, una realitat que sovint no es respecta.

A Catalunya, nombrosos llogaters han hagut de carregar amb aquests pagaments de manera injustificada. És el moment de reivindicar els nostres drets i reclamar allò que ens pertoca.

Què diu la llei?

Des del 26 de maig de 2023, la normativa estableix que els costos associats a la gestió immobiliària i la formalització dels contractes de lloguer de vivenda habitual són responsabilitat dels propietaris. Cal dir que, aquesta regla no és nova del tot. Ja des del març de 2019, la llei establia que, en cas que el propietari fos una empresa, també havia de fer-se càrrec d’aquests costos.

La normativa vigent, és clara des de maig de 2023, i continua ignorant-se per un gran nombre d’immobiliàries, que actuen com si les lleis fossin suggeriments i no obligacions. Aquesta situació perpetua un model de mercat desequilibrat, on els llogaters són les víctimes d’una estructura que prioritza els interessos dels propietaris i intermediaris.

Una pràctica encara comuna

Malgrat la claredat de la llei, és freqüent trobar-se amb llogaters a qui s’exigeix el pagament d’aquests costos en el moment de signar el contracte. Succeeix una cosa encara pitjor, algunes immobiliàries intenten camuflar aquests pagaments sota altres noms, com “serveis d’assistència al llogater” o “estudi de viabilitat”, la qual cosa podria constituir una pràctica fraudulenta.

Què pots fer si ets llogater?

Si ets llogater i has pagat aquests costos de manera indeguda, tens opcions per reclamar:

En primer lloc, es important recollir proves. Aquestes proves poden ser factures, rebuts i qualsevol document que acrediti el pagament.

En segon lloc, realitzar una reclamació formal, dirigida a l’agència immobiliària mitjançant una fulla de reclamació o un burofax.

I finalment en tercer lloc, si l’agència no respon de manera favorable, pots acudir a l’ Agència Catalana del Consum o en última instància als tribunals. Podries portar el cas als tribunals ordinaris si la quantitat no supera els 2.000 euros i no necessitaràs advocat ni procurador.

I si encara no has signat?

Si et trobes en una situació en què l’agència immobiliària t’exigeix aquests costos abans de signar el contracte, no facis el pagament i exigeix el compliment de la normativa des del primer moment. Pots fer-ho presentant una queixa formal o demanant que et proporcionin per escrit la justificació del cobrament.

Si l’immobiliària persisteix en la seva actitud, és recomanable interposar una reclamació davant l’Agència Catalana del Consum, fins i tot abans de formalitzar el contracte.

En cas que l’agència no respecti la llei i no trobis cap altra solució, és millor valorar altres opcions d’habitatge amb agències o propietaris que compleixin la normativa vigent.

Si, malgrat tot, et veus forçat/da a efectuar el pagament, assegura’t de documentar-ho tot amb detall. Aquesta documentació serà essencial per poder reclamar més endavant, si escau.

Des d’AICEC-ADICAE volem informar i també denunciar aquestes pràctiques abusives, treballem per defensar els drets dels consumidors. En aquest cas, la problemàtica dels costos de gestió immobiliària posa en evidència dues grans mancances: el desconeixement dels drets per part dels llogaters i la falta de control efectiu per part de les autoritats sobre les immobiliàries que vulneren la llei.

La imposició d’aquests costos no és només una qüestió legal; és una qüestió de justícia social. En una comunitat on l’accés a l’habitatge digne ja és un repte, aquestes càrregues addicionals agreugen encara més la precarietat.

Fem una crida a tots els afectats o possibles afectats perquè no es resignin. És necessari denunciar, reclamar i fer pressió per aconseguir canvis estructurals que protegeixin els consumidors i posin fi a aquestes pràctiques abusives!

Com a consumidors tenim el dret i el deure d’exigir un mercat immobiliari just, legal i ètic. La nostra força està en la denúncia col·lectiva i la reivindicació constant dels nostres drets!

A AICEC-ADICAE volem ajudar-te a reclamar el que és teu i a posar fi a aquestes pràctiques abusives. Si has viscut una situació similar o tens dubtes, estem aquí per ajudar-te!

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook Instagram per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido