L’euríbor a finals d’any

Com ha acabat l’Euríbor el 2024?

L’Euríbor, l’índex de referència utilitzat per calcular l’interès de les hipoteques, va començar a mostrar una pujada a partir del 2022, marcant un punt d’inflexió després d’anys de valors negatius. Aquest canvi ha tingut implicacions significatives tant per als mercats financers com per a les famílies amb hipoteques variables vinculades.

El punt més alt es va assolir a l’octubre del 2023, quan es va situar al 4,16%.

En quin percentatge s’ha situat al desembre del 2024?

Al desembre del 2024, l’Euríbor s’ha situat en el 2,436%, el seu nivell més baix des del setembre del 2022. Aquesta baixada no només ha impactat en les hipoteques existents, sinó també en les noves contractades per aquells que han optat per comprar un habitatge, suavitzant l’impacte de l’interès.

Durant els primers dies de gener del 2025, l’Euríbor s’ha mantingut en nivells similars. Per exemple, el 3 de gener del 2025 es va situar en el 2,448%, mantenint la mitjana mensual provisional al voltant del 2,44%. Aquesta estabilitat suggereix que, almenys a curt termini, l’Euríbor podria mantenir-se entorn d’aquest valor.

Impacte sobre les famílies i les hipoteques

Aquesta baixada ha reduït significativament les quotes hipotecàries, permetent que moltes famílies recuperin part de la seva capacitat de consum en un context econòmic que segueix sent incert. A més, les condicions més favorables han incentivat nous consumidors a contractar hipoteques, beneficiant-se d’uns interessos més moderats. Tot i així, des d’Aicec-Adicae s’adverteix sobre la importància d’avaluar amb cura les condicions contractuals per evitar clàusules abusives o riscos futurs.

Perspectives i recomanacions

Tot i que l’Euríbor sembla haver-se estabilitzat entorn del 2,44% als primers dies de gener del 2025, aquesta situació pot ser temporal, ja que depèn de factors macroeconòmics i de les decisions del Banc Central Europeu. És important ser prudents i preveure possibles fluctuacions.

En aquest escenari, es reforça la necessitat d’una major transparència per part de les entitats financeres en la informació sobre els índexs de referència, així com una regulació més estricta en els productes financers lligats a tipus variables. També és fonamental promoure opcions més segures per als consumidors.

Continuarem treballant per protegir els drets dels consumidors hipotecats, oferint recursos i assessorament per afrontar aquest context canviant de tipus d’interès.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, Twitter, Facebook, Instagram o TikTok per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido