Llei d’Eficiència de la Justícia

AICEC-ADICAE alerta: la nova Llei d’Eficiència de la Justícia no resoldrà el col·lapse del sistema judicial

 

Barcelona, 16 d’abril de 2025

La recent Llei Orgànica 1/2025, de mesures en matèria d’eficiència del Servei Públic de Justícia, ha introduït com a novetat principal l’obligatorietat d’acudir a un sistema de resolució de controvèrsies no jurisdiccional (MASC) abans de presentar una demanda als tribunals, des del passat 3 d’abril. En matèria de consum, aquesta exigència es considera complerta amb la presentació d’una reclamació extrajudicial prèvia.

Aquesta mesura té com a objectiu reduir la càrrega de procediments judicials, però en l’àmbit del consum, i especialment en els serveis financers, està demostrat que moltes entitats no tenen voluntat real de resoldre els conflictes extrajudicialment. Per contra, es beneficien dels retards estructurals del sistema judicial per endarrerir l’execució de les seves obligacions amb els consumidors, fins i tot en assumptes ja resolts àmpliament pels tribunals, com les clàusules terra o les despeses de formalització hipotecària.

Des d’AICEC-ADICAE advertim que aquesta nova exigència legal no pot convertir-se en una barrera addicional, ni ser utilitzada per les empreses per dilatar els terminis de resposta ni entorpir l’accés a la justícia.

Tot i que la Llei preveu una indemnització per demora equivalent a l’interès legal incrementat en un 50% quan l’entitat no contribueixi a una solució consensuada en casos ja resolts per la jurisprudència (com les clàusules nul·les), considerem que aquesta mesura és insuficient per modificar el comportament sistemàticament obstruccionista d’algunes entitats, especialment les bancàries.

En aquest sentit, AICEC-ADICAE reitera la necessitat urgent d’aprovar el Projecte de llei d’accions col·lectives, presentat al Congrés el passat 25 de febrer i que ja ha sobrepassat el termini de transposició de la Directiva europea corresponent. Aquesta norma permetria una reparació col·lectiva eficaç per a milers de consumidors afectats, evitant la situació actual, en què es veuen obligats a presentar demandes individuals massives, contribuint encara més al col·lapse judicial.

Catalunya disposa d’una llarga trajectòria en la promoció dels MASC, especialment a través de la Junta Arbitral de Consum de Catalunya, que ha estat referent en la resolució extrajudicial de conflictes en matèria de consum. No obstant això, la seva efectivitat és encara limitada, sobretot en sectors clau com el financer, on les entitats no s’hi adhereixen voluntàriament.

Els jutjats civils de Catalunya ja acumulen retards molt greus en la resolució de litigis de consum. A la ciutat de Barcelona, per exemple, els processos poden trigar entre 12 i 24 mesos, fins i tot en casos jurídicament clars. Els jutjats especialitzats en clàusules abusives estan completament desbordats, amb milers de demandes acumulades i uns terminis que vulneren el dret a una tutela judicial efectiva i en temps raonables.

Per tot això, des d’AICEC-ADICAE es fa una crida a les institucions públiques i judicials a garantir que la nova regulació no sigui un fre, sinó una oportunitat per protegir millor els drets de les persones consumidores, i que els MASC es desenvolupin amb garanties d’imparcialitat, eficàcia i voluntat resolutiva real.

Davant de qualsevol dubte o suggeriment sobre el contingut de la nota de premsa podeu adreçar-vos a comunicaciocat@adicae.net o bé trucant al 933425044.

Scroll al inicio
Ir al contenido
Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.