L’OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell

Des d’AICEC-ADICAE, volem expressar la nostra profunda preocupació per les implicacions que tindria l’oferta pública d’adquisició (OPA) del BBVA sobre el Banc Sabadell, especialment pel que fa a la competència al sector bancari i a l’impacte directe sobre les famílies i les petites i mitjanes empreses (pimes) a Catalunya.

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha emès un informe en què s’adverteix d’un “notable increment” en el grau de concentració bancària i d’un “risc elevat” per a la competència al sector. Aquestes conclusions, que estan en línia amb els comunicats previs de l’organisme, reforcen les nostres preocupacions sobre les greus conseqüències d’aquesta operació, tant en termes d’accés al crèdit com d’un possible encariment dels serveis financers.

Impacte sobre la competència i l’accés al crèdit

La concentració del mercat bancari que es derivaria d’aquesta OPA tindria efectes directes sobre el mercat de concessió de crèdits, fet que podria traduir-se en un augment dels costos de finançament per a les empreses i les famílies. En un context on l’accés a un crèdit assequible és essencial per al desenvolupament del teixit empresarial i l’estabilitat de les llars, aquest encariment representaria una barrera addicional per a la recuperació econòmica i la sostenibilitat financera.

Risc de tancament d’oficines i exclusió financera

L’informe de l’ACCO també destaca que aquesta operació podria comportar un “eventual tancament d’oficines”. Això afectaria especialment les zones rurals i àrees amb menor densitat de població, on el tancament de sucursals bancàries incrementaria l’exclusió financera. Segons dades aportades per l’ACCO, el BBVA concentraria un 34,8% de les oficines bancàries a Catalunya després de la fusió, fet que podria limitar les opcions dels consumidors i empitjorar la qualitat del servei.

Afectació al teixit empresarial

La Cambra de Comerç de Sabadell ha assenyalat el potencial impacte negatiu de l’operació sobre les més de 33.000 empreses de la seva àrea, moltes de les quals tenen vincles històrics amb el Banc Sabadell. Aquesta concentració bancària podria reduir les opcions financeres disponibles per a les pimes, posant en perill el seu accés al crèdit en condicions justes i competitives. Aquest aspecte és clau, ja que les pimes són un motor fonamental per a l’economia local i regional.

Una fusió contrària als interessos generals

Des d’AICEC-ADICAE, considerem que aquesta OPA posa en risc l’estabilitat del sistema bancari a Catalunya, en consolidar un model de mercat oligopòlic que prioritza els interessos de les grans entitats financeres en detriment dels drets dels consumidors i les pimes. A més, insistim que l’impacte d’aquesta operació s’ha d’analitzar no només des d’un punt de vista financer, sinó també social, per garantir que no es perpetuïn les desigualtats en l’accés a serveis essencials.

Exhortem la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a prioritzar l’interès col·lectiu i a adoptar totes les mesures necessàries per evitar els riscos que aquesta operació representa. És imprescindible establir garanties clares que protegeixin la competència efectiva al sector bancari i assegurin l’accés just al crèdit per a les famílies i les pimes.

Des de la nostra perspectiva, cal frenar la deriva cap a un model bancari que margini els consumidors, limiti la diversitat d’opcions financeres i concentri encara més el poder en mans d’unes poques entitats. La defensa d’una banca justa i accessible ha de ser una prioritat en l’anàlisi d’aquesta operació.

Continuarem treballant pels drets dels consumidors i pel reforçament d’un sistema financer inclusiu i competitiu.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook, Instagram TikTok per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido
Resumen de privacidad

Esta web utiliza cookies para que podamos ofrecerte la mejor experiencia de usuario posible. La información de las cookies se almacena en tu navegador y realiza funciones tales como reconocerte cuando vuelves a nuestra web o ayudar a nuestro equipo a comprender qué secciones de la web encuentras más interesantes y útiles.