Polseres cashless als festivals: comoditat o trampa?

Si has anat recentment a un festival o estàs pensant en assistir-hi, és important que coneguis el sistema de pagament sense efectiu mitjançant polseres «cashless».

Què són les polseres «Cashless»?

Són dispositius on pots carregar diners per a pagar de manera ràpida i còmoda dins del festival. Pots recarregar la polsera a través de punts físics, pàgines web o aplicacions mòbils, i controlar el saldo en qualsevol moment.

Aquest sistema permet als organitzadors reduir cues, estalviar en personal i gestionar millor el consum durant l’esdeveniment. A més, permet tenir un major control sobre les tendències de consum dels assistents.

Com funcionen?

Les polseres utilitzen tecnologia RFID, que funciona per ràdio-freqüència per compartir dades. Hi ha dos sistemes principals: el sistema «cashless» i el NFC, aquest últim més segur per a pagaments.

I aquests diners, com es recuperen?

Després del festival, si no has utilitzat tot el saldo, tens dret a recuperar els diners.

Tot i això, molts festivals imposen terminis curts per sol·licitar el reemborsament i cobren comissions, que solen oscil·lar entre 1,50 i 3 euros. Aquests costos, juntament amb la limitació de temps, poden suposar una càrrega injusta per als consumidors, que sovint acaben perdent els seus diners.

Limitar la recuperació dels diners i imposar comissions representa un benefici injust per a l’organitzador, ja que aquests diners no haurien de pertànyer a l’empresa. Un sistema més just seria permetre la devolució total sense càrrecs, com es fa amb els gots reutilitzables als festivals.

Els consumidors han d’estar informats, de manera clara, de totes les condicions abans d’acceptar aquest sistema. Els costos extra no haurien de ser desproporcionats en relació amb el servei ofert, i s’hauria de garantir que sempre hi hagi la possibilitat de pagar en efectiu, com marca la normativa.

A més, els organitzadors haurien de complir la llei de residus i sòls contaminats, garantint aigua potable gratuïta, en lloc de cobrar preus excessius per l’aigua i altres begudes.

Des d’AICEC-ADICAE posem de manifest la manca de transparència i les pràctiques que beneficien desproporcionadament als organitzadors dels esdeveniments, generant un desequilibri contractual en perjudici dels usuaris.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook o Instagram per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido