La prescripció de les despeses hipotecàries

EL TJUE DONA SUPORT A LA POSTURA D’AICEC-ADICAE SOBRE LA PRESCRIPCIÓ DE LES DESPESES HIPOTECÀRIES.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha emès una decisió històrica que recolza la postura d’AICEC-ADICAE respecte a la prescripció de les despeses hipotecàries. La resolució estableix que el termini no podrà començar a transcórrer sense que es determini la nul·litat de la clàusula.

Barcelona, 26 d’abril de 2024. AICEC-ADICAE, es distingeix com la primera entitat a proclamar que la nul·litat de les clàusules de despeses hipotecaries no estaria subjecta a prescripció, desafiant interpretacions restrictives.

La controvèrsia es va originar amb la sentència del Tribunal Suprem el 2019, que va declarar nul·la la clàusula que imposava la totalitat de les despeses de formalització hipotecària als consumidors. AICEC-ADICAE ha argumentat consistentment que el termini per reclamar aquestes despeses comença únicament quan es dictamina l’abusivitat de la clàusula, i no abans.

La resolució del TJUE dona suport a aquesta interpretació, establint que el termini de prescripció per a l’acció de restitució comença quan un jutge declara abusiva i nul·la la clàusula. Això permet a totes les persones consumidores que tinguin recollida la clàusula al seu contracte hipotecari, reclamar la devolució de les despeses associades a notaria, gestoria, taxació i registre, sense importar quan es va signar el contracte.

Aquesta sentència subratlla que no existeix un termini preceptuat per a reclamar les despeses hipotecàries abusives, una postura que AICEC-ADICAE ha defensat de manera enèrgica en més de 100 demandes col·lectives, liderant el camí en contra interpretacions més restrictives que ja molts consideraven definitives.

Aquesta sentència històrica del TJUE obre la porta perquè les persones consumidores puguin reclamar les despeses hipotecaries pagades de més, independentment de l’any en què es va signar el contracte, proporcionant més protecció i justícia financera.

AICEC-ADICAE continua instant a presentar reclamacions i buscar la restitució de les quantitats abonades indegudament, marcant així un pas significatiu cap a una major equitat en el sistema financer.

Davant de qualsevol dubte o suggeriment sobre el contingut de la nota de premsa podeu adreçar-vos a comunicaciocat@adicae.net o bé trucant al 685919242.

Scroll al inicio
Ir al contenido