Zones de mercat residencial tensionats

Quins són els teus drets?

 

El passat 13 de març es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la Resolució emesa per la secretaria d’habitatge on es reconeixen com a zones de mercat residencial tensionats a 140 municipis de la comunitat catalana. Catalunya és la primera comunitat autònoma que ha sol·licitat l’aplicació de l’índex, mesura que es recull en la Llei d’Habitatge que es va aprovar al maig de 2023.

Com a inquilins, hem de tenir en compte les següents qüestions per a determinar si aquesta nova normativa ens protegeix i fins a quin punt:

El teu propietari és un gran tenidor?

Saber-ho és important ja que afecta de diferent manera en el cas que ho sigui o no. L’aplicació de l’índex està principalment dirigida als lloguers el propietari dels quals té més de 10 immobles o 5 en la mateixa zona tensionada.

Quins requisits ha de complir un municipi per a considerar-se zona de mercat residencial tensionat?

La llei recull dos requisits i amb complir un d’ells ja seria possible la declaració. El primer és que la càrrega mitjana del pagament del lloguer o la hipoteca juntament amb el pagament dels subministraments sigui major que el 30% dels ingressos mitjans de les llars del lloc. El segon és que el preu del lloguer hagi pujat 3 punts per sobre de l’IPC en els últims 5 anys.

 Com afecta aquesta declaració al preu del lloguer?

En el cas de grans propietaris i nous contractes d’arrendament (o aquells que no s’han llogat en els últims 5 anys), servirà de referència el menor dels següents números: el contracte anterior o el sistema de referència. Per a la resta dels contractes estarà «referenciat» al contracte anterior, per la qual cosa es bloquejarà el preu. Per al 2024, també es limita al 3% l’actualització anual.

Quant temps s’aplicarà la limitació?

S’ha acceptat aquest sistema d’índex de referència per a un període de 3 anys prorrogable cada any.

Com puc saber els límits posats per l’índex? El Sistema Estatal de Referència de Preus de Lloguer d’Habitatge es pot trobar en la pàgina web del Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, on podràs trobar un rang de valors que a títol orientatiu que podran servir per a saber els màxims que hauries de pagar pel teu lloguer.

AICEC-ADICAE, com sempre, es posa a la disposició de les persones consumidores de Catalunya que tinguin un lloguer per a la seva defensa en contra dels abusos dels grans tenidors i empreses que fan negoci a costa del nostre dret de viure amb dignitat.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, Twitter, Facebook o Instagram per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido