La vulnerabilitat davant els ciberatacs

La vulnerabilitat davant els ciberatacs i la protecció de les dades

 

Una vegada més, els ciberatacs són a l’ordre del dia. El passat 10 de setembre, Repsol va informar que havia patit un ciberatac, detectant un accés no autoritzat a la informació dels seus clients, posant de manifest, un cop més, la fragilitat dels consumidors davant la gestió de les dades per part de grans empreses.

Aquest incident afecta la base de dades dels clients d’electricitat i gas a Espanya. Ens trobem davant la necessitat d’implementar mesures que assegurin una major responsabilitat i transparència per part de les companyies, així com una adequada protecció dels drets dels consumidors.

L’empresa ha afirmat haver pres “mesures immediates” per solucionar la bretxa i ha començat a informar els clients afectats. Tanmateix, la magnitud real de l’incident encara es desconeix, ja que Repsol no ha precisat el nombre total d’afectats.

La petroliera assegura que la informació compromesa no inclou dades sensibles, com ara informació financera (comptes bancaris o targetes de crèdit), contrasenyes o dades de consum elèctric. Tot i així, sí que s’ha exposat informació personal i confidencial dels clients: nom, cognoms, DNI, domicili, dades de contacte i CUPS (Codi Universal del Punt de Subministrament).

Tot i que aquesta informació, des d’un punt de vista legal, no es considera «sensible», la seva filtració pot tenir greus implicacions per als clients, obrint la porta a possibles fraus d’identitat o intents de phishing.

No és la primera vegada que una gran empresa energètica a Espanya pateix un atac similar, i tampoc sembla que sigui l’última, ateses les circumstàncies actuals. Un exemple recent és el cas d’Iberdrola, que al maig d’aquest any va reconèixer una bretxa de dades que va exposar la informació de 850.000 clients.

Com ja sabem, l’evolució de les tecnologies digitals ha incrementat els atacs a les dades dels consumidors. Per això, és imprescindible que les empreses, en aquest cas del sector energètic, adoptin mesures de ciberseguretat més rigoroses i efectives per protegir les dades dels seus clients.

Segueix-nos a les nostres xarxes socials, TwitterFacebook o Instagram per accedir a contingut exclusiu, participar en debats rellevants i formar part d’una xarxa de persones compromeses amb la nostra causa. Uneix-te per compartir les teves idees i experiències!

Scroll al inicio
Ir al contenido